Hranidba janjadi

Hranidba janjadi

Janje i jare koje je tek došlo na svijet, po prvi puta se susreće sa raznim stresorima poput hladnoće, svjetlosti, strujanja zraka. Ono u tom razdoblju mora od uzgajivača dobiti najveću i neodgodivu brigu i pripremu za kvalitetan početak života. Odmah nakon poroda mora se adekvatno pripremiti za život u novoj okolini. Prva hrana za nove pridošlice na ovaj svijet svakako je kolostrum. Kolostrum (mljezivo, grušalina) je naziv za tekućinu nalik mlijeku koju mliječne stanice majke počinju lučiti netom prije poroda te kroz prvi tjedan nakon poroda. Od neobične važnosti je da janje u prvih nekoliko sati života, odnosno najtočnije, a najjednostavnije rečeno "čim prije – tim bolje" posiše svoju dozu kolostruma. U normalnim uvjetima napajanje janjadi kolostrumom ne iziskuje previše posla. Problemi su mogući kad ovca ili koza ojanji više janjadi pa količinski ne može namiriti potrebe svoje janjadi za kolostrumom. Tome se doskače zamrzavanjem viškova kolostruma ovaca i koza koje su imale višak kolostruma. U suvremenim uvjetima postoje i dehidrirani napitci koji imaju podjednaku, odnosno sličnu ulogu. Isto tako u intenzivnom mljekarstvu, kada je cilj dobiti čim veće količine mlijeka za prodaju, janjad i jarad se odvaja od majke odmah nakon poroda, a ovce se muzu od prvog dana s time da se u prvom tjednu, kolostrum i mlijeko koje nije pogodno za prodaju i preradu janjadi i jaradi daju iz boce ili iz posebno za to pripremljenih kanti, ali isto tako, sve više uzgajivača se odlučuje napajati jarad i janjad iz posebnog automatiziranog uređaja za napajanje kolostrumom i mliječnom zamjenom.

Nakon što smo janje uspješno pripremili na okolinu van njegove majke, dolazimo do sljedećeg zadatka za uzgajivača. Taj zadatak je u što kraćem vremenu mladog preživača (2-3 tjedna starosti), koji je po svojim probavnim funkcijama sličan monogastričnim životinjama, uzgojiti u pravog preživača. Taj zadatak nije nimalo jednostavan, ali postoje načini kako to odraditi na bezbolan i najbezbrižniji način.

Dizajn bez naslova

ROMINO Lamb, ROMINO Kid

Hranidba u prijelaznom razdoblju zahtjeva posebnu pažnju. ROMINO plan hranidbe dokazano potiče životinju na ranu konzumaciju suhog obroka. Upravo je ta rana konzumacija od izrazite važnosti za mladi organizam jer tim postupkom dolazi do naseljavanja buraga različitim mikroorganizmima koji su presudni za rast i razvoj preživača. ROMINO Lamb i ROMINO Kid su izrađeni kao potpuno izmiješani obroci koji u svojem sastavu imaju sve što je potrebno za životinju u razvoju da bi kasnije dostigla svoj istinski genetski potencijal proizvodnje.

Konkretno, ROMINO program na životinju djeluje na način da mladi preživač čim prije počinje uzimati krutu hranu što ima direktan utjecaj na razvoj refleksa preživanja, a s time i na razvoj proizvodnje sline. Sadržaj buraga se naseljuje poželjnim bakterijama koje potiču fermentaciju. Primjetan je i rast buražnih resica koje povećavaju površinu apsorpcije hranjivih tvari. Svakako treba navesti i utjecaj na povećavanje volumena buraga koje utječe na količinsko povećanje uzimanja krute hrane.

Farm management - iskustva naših stručnjaka i istraživanja za maksimalnu učinkovitost vaše proizvodnje

Kontaktirajte našeg savjetnika i saznajte sve što trebate učiniti kako biste unaprijedili učinkovitost i napravili značajne uštede.

Više informacija
Želite li distribuirati ili prodavati Fanon proizvode?

Postanite naš suradnik na principu franšize uz potpunu logističku i stručnu podršku. Više o suradnji

FANONSAVJETNIK -------------- VELIKI KUPCI DISTRIBUCIJE FRANŠIZE

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće