Što je GMO?

Što je GMO?

Što je GMO? 

GMO je kratica koja označuje genetički modificirani organizam (biljka, životinja, mikroorganizam). U Zakonu o genetski modificiranim organizmima (NN 126/19) piše: „Genetski modificirani organizam je organizam, uz iznimku ljudskih bića, u kojem je genetski materijal izmijenjen na način koji se ne pojavljuje prirodnim putem parenjem i/ili prirodnom rekombinacijom“.

Takav organizam posjeduje genetski materijal izmijenjen na umjetan način (u laboratoriju). Skup potrebnih biokemijskih postupaka potrebnih za tako nešto nazivaju se jednim nazivom genetičko inženjerstvo. Tim postupcima se zapravo izrezuju dijelovi DNK jednog organizma da bi se ugradili u prethodno točno određeno mjesto u DNK drugoga organizma. Hrana proizvedena od takvih organizama naziva se genetski modificirana (GM) hrana. GMO najveću primjenu imaju upravo u poljoprivredi i medicini. Jedan od glavnih ciljeva uzgoja biljaka baziranih na GMO tehnologiji je zapravo zaštita bilja kroz povećavanje otpornosti bilja na biljne bolesti, uzrokovanih insektima i virusima, ali i zaštita kao povećanje određenog bilja na herbicide. Primjerice, rezistencija bilja protiv insekata postiže se uklapanjem gena za proizvodnju otrova bakterije Bacillus thuringiensis koji nije štetan za ljude, u biljku.

Iako je poznato 16 genetski modificiranih poljoprivrednih kultura (kukuruz, soja, pamuk, duhan, uljana repica, rajčica, krumpir, šećerna repa, riža, pšenica, karanfil, bundeva, cikorija, lan, dinja i papaja), na gotovo svim površinama su uzgajane pretežito četiri poljoprivredne kulture, i to ponajviše soja (čak 60%), a zatim kukuruz, pamuk i uljana repica. GM soja je tako temelj za proizvodnju stočne hrane u velikom dijelu svijeta, pa tako i Hrvatske.

S obzirom na svojstva GM hrane, takvi proizvodi ostvaruju dulji vijek trajanja te veću nutritivnu vrijednost i manju cijenu proizvodnje. Međutim, GMO postavljaju i potencijalni izvor opasnosti, ostavljanje mogućnosti „bijega“ modificiranog gena u prirodu, ali i ugrožavanje života i razmnožavanja korisnih kukaca te smanjenje bioraznolikosti.

Postavlja se pitanje učinka GM hrane na zdravlje zajedno sa mogućnosti izazivanja alergijskih reakcija. Isto tako i stabilnosti unesenog gena te nutritivnih učinaka povezanih s genetskom modifikacijom, ali i druge neželjene učinke koji mogu nastati zbog unesenog takvih gena. Dodatni je problem što svaki GM organizam nije isti te svaku GM hranu ipak treba procijeniti zasebno.

Trenutno važeći Zakon o GMO nigdje eksplicitno ne brani uzgoj GMO-a na teritoriju RH, njihov uzgoj je ipak zabranjen u zaštićenim područjima, područjima mreže NATURA 2000, područjima namijenjenim ekoturizmu i ekološkoj proizvodnji te zaštitnim zonama oko tih područja, površine koje pokrivaju praktički čitav državni teritorij.

Korištenje GM organizama svakako ima svoje pozitivne strane, međutim korištenje GM hrane i njihov puni utjecaj na ekosustav te u konačnici na ljude nije do kraja istražen, te je tema kao takva i dalje aktualna diljem svijeta.

Naša tvrtka je od 2017. godine dio njemačkog VLOG certifikata koji jamči da su proizvodi neGMO podrijetla. Tako smo podržali sve proizvođače koji svoju proizvodnju grade na lokalno proizvedenim proizvodima bez uporabe GMO-a.

GMO logo

Farm management - iskustva naših stručnjaka i istraživanja za maksimalnu učinkovitost vaše proizvodnje

Kontaktirajte našeg savjetnika i saznajte sve što trebate učiniti kako biste unaprijedili učinkovitost i napravili značajne uštede.

Više informacija
Želite li distribuirati ili prodavati Fanon proizvode?

Postanite naš suradnik na principu franšize uz potpunu logističku i stručnu podršku. Više o suradnji

FANONSAVJETNIK -------------- VELIKI KUPCI DISTRIBUCIJE FRANŠIZE

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće