Stočna hrana

Stočna hrana

Industrija hrane za životinje proizvodi u posebnim pogonima homogene mješavine više krmiva, kao što su žitarice, kukuruz, uljarice, nusproizvodi prehrambene industrije, te razni dodaci, kao minerali i vitamini. Krmiva se obično prije miješanja moraju usitniti na mlinovima, a nakon toga se najčešće završno hidrotermički i tlačno obrađuju, a što nazivamo peletiranjem.

Pod hranom za životinje podrazumijeva se industrijski proizvedena hrana za proizvodne životinje, dakle one životinje koje služe ljudima za prehranu, meso, ili koje daju proizvode, poput jaja i mlijeka, a koje služe ljudima za prehranu.

Obzirom na namjenu ta hrana mora imati određene performanse kako bi njenom konzumacijom životinja ostvarila čim veći prirast ili prinos.

Hrana za životinje danas čini oko 50% svih troškova u proizvodnji mesa, mlijeka ili jaja.

Svjetska proizvodnja industrijske hrane za životinje bila je prošle godine preko 1,17 milijardi tona, europska je bila oko 250 milijuna t, a EU je bila oko 160 milijuna t. hrvatska je svega 0,4% EU proizvodnje ili oko 650.000 t. Financijski volumen svjetske proizvodnje na prosječnim cijenama je oko  350 milijardi € što cijelu proizvodnji drži vrlo visoko na tablici volumena gospodarskih djelatnosti.

EU regulativa u proizvodnji hrane za životinje je najkompliciranija i najzahtjevnija na svijetu. Cijeli sustav baziran je na samokontroli kroz HACCP, odnosno kroz sustav kontrolnih i kontrolnih kritičnih točaka i obavezan je za sve sudionike. HACCP se redovito kontrolira. Osim zakonom obveznog HACCP sustava mnoge zemlje su uvele nadstandarde kako bi se još više pojačao pritisak na proizvođače i poboljšala sigurnost i kvaliteta. To prije svega vrijedi za stare članice EU, a čime se dodatno štiti vlastita proizvodnja, ali i potrošači. Uređenost sustava.

Industrijsku hranu za životinje prate i mnogi prijepori i dileme: izuzetno „nabrijanih“ performansi omogućava životinjama vrlo visoke priraste i prinose: dnevni prirast žive vage kod svinja je preko 1,2 kg; pile za 42 dana poveća svoju porodnu težinu od cca 40 g za 70 puta; krave često daju i 100 litara mlijeka dnevno, kokoš snese u godini dana preko 325 jaja. Nadalje tu je upotreba GMO sirovina, danas njih 5, a najpoznatija je soja i kukuruz, a s time i veliki prijepori oko utjecaja na zdravlje ljudi. Utjecaj na klimatske promjene krčenjem prašuma i ratarenjem na tim površinama. Upotreba raznih dodataka, osobito van EU, kao antibiotici, stimulatori rasta, hormoni…

U okviru EU Green deala industriju hrane za životinje sigurno očekuju mnogi izazovi i promjene.

Farm management - iskustva naših stručnjaka i istraživanja za maksimalnu učinkovitost vaše proizvodnje

Kontaktirajte našeg savjetnika i saznajte sve što trebate učiniti kako biste unaprijedili učinkovitost i napravili značajne uštede.

Više informacija
Želite li distribuirati ili prodavati Fanon proizvode?

Postanite naš suradnik na principu franšize uz potpunu logističku i stručnu podršku. Više o suradnji

FANONSAVJETNIK -------------- VELIKI KUPCI DISTRIBUCIJE FRANŠIZE

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće